Automatische robot maakt zonnepanelen schoon

Vieze zonnepanelen verlagen het rendement met 5%. Een automatische robot maakt heel veel zonnepanelen schoon zonder dat daar instructies of een rails voor nodig is.

Zonnepanelen schoonmaken met automatische robot

Zonnepanelen hebben na verloop van tijd ook onderhoud nodig. Helaas zijn zonnepanelen vandaag de dag nog niet zelfreinigend en betekent dit dat je zelf het dak op moet en er ‘even’ een doekje overheen moet doen. Voor veel mensen is dit geen probleem, als je dit met veel tegenzin moet doen. Vergeet dan niet dat: “des te schoner je zonnepanelen zijn des te meer rendement geven”.

Natuurlijk blijft het wel even een klusje:

1. het weer moet goed zijn.

2. Je moet het dak op

3. Voorzichtig te werk gaan

4. Consequent schoonmaken (hoe langer je wacht, des te moeilijker het word om schoon te maken)

Afijn, het is een hele klus nog om je zonnepanelen over een langere periode, een beetje fatsoenlijk schoon te houden. Dit vinden niet alleen wij, Het Japanse bedrijf Sinfonia Technology vind dit ook en is met een oplossing gekomen.

Zonnepanelen schoonmaken

Deze nieuwe robot van Sinfonia Technology lijkt meer op een robotstofzuiger. De robot kant zich zonder problemen voortbewegen over een zonnepaneel en kan daarbij alles verwijderen van stof en vogelpoep tot aan overige vuil.

Deze robot kan zich ook zonder problemen voortbewegen tussen zonnepanelen, zowel in de breedte als in de hoogte kan er tot een halve meter afstand inzitten.

Werking van de robot

De pracht robot van Sinfonia Technology werkt op panelen met een hoek tot ongeveer dertig graden en maakt 100 vierkante meter per uur tot in de puntjes schoon. Uiteraard is dit wel afhankelijk van de weersomstandigheden.

De robot heeft een draaiende borstel, een wisser en het moet gevuld worden met water een schoonmaakmiddel. Dankzij infraroodsensors kan de robot met gemak in het donker doorwerken. Het enige jammere is dat de robot zelf niet werkt op zonne-energie maar gebruik maakt van een verwisselbare batterij.

De fabrikant Sinfonia Technology claimt dat het rendement van zonnepanelen met ongeveer 5% lager word wanneer deze niet goed schoon worden gemaakt en gehouden. Dat kan neer komen op een groot verlies aan inkomsten/kosten besparing wat nou juist niet de bedoeling is bij het aanschaffen van zonnepanelen.

 

Laat een reactie achter