Zonnepanelen poly of mono

Er bestaan twee verschillende soorten zonnepanelen, zo kun je dan ook kiezen tussen de zonnepanelen poly of mono. Maar als de vraag gesteld wordt aan iemand die op zoek is naar zonnepanelen dan weet men vaak niet wat het is, en dan al helemaal niet wat het verschil tussen de twee soorten zonnepanelen is.

Gelukkig is het verschil niet zo erg ingewikkeld, en we hopen dan ook door uitleg te geven dat we de twijfel kunnen weg nemen en dat het verschil tussen de panelen voortaan duidelijk zal zijn. Overigens willen we nog even melden dat er wel meer verschillende soorten bestaan, maar dat de zonnepanelen poly of mono de meest gangbare zijn en daarom ook vooral worden genoemd.

Zonnepanelen poly of mono de verschillen

We beginnen met de poly zonnepanelen, bij poly ligt de uiteindelijke opbrengst ietsje lager en daarom worden poly zonnepanelen vaak geplaatst op daken van een groter oppervlakte. De prijzen van poly panelen zijn vaak ook iets lager doordat er vaak meer van nodig zijn om op het zelfde resultaat te komen.

Het materiaal is en blijft verdeeld over meerdere kleine kristallen, doordat het warme materiaal heel snel kan koelen waardoor het niet 1 geheel kan worden. De opbouw is verder precies hetzelfde als bij mono zonnepanelen alleen is de kleur wat anders en kun je duidelijk zien dat het materiaal bestaat uit meerdere cellen.

Mono zonnepanelen zijn eigenlijk precies het tegenovergestelde van poly zonnepanelen, zo zijn de prijzen bijvoorbeeld om te beginnen iets hoger en worden ze voornamelijk op kleinere daken geplaatst. De opbrengst ligt ook ietsje hoger dan bij poly panelen.

Het materiaal is langzaam gekoeld waardoor 1 kristal is ontstaan, dit is dan ook een verschil waaraan je direct kunt herkennen dat het gaat om een mono paneel. Ook hier is natuurlijk de opbouw van het zonnepaneel precies hetzelfde als die van poly panelen, alleen ligt het rendement wat hoger doordat het omzetten naar stroom een stuk eenvoudiger gaat.

Kies je voor zonnepanelen poly of mono ?

Natuurlijk ligt de keuze tussen de zonnepanelen poly of mono geheel bij jou, en vooral nu je de verschillen kent zal het makkelijker moeten zijn om dan ook een keuze te kunnen maken. Over het algemeen wordt er door particulieren gekozen voor mono zonnepanelen, simpelweg doordat deze panelen wat kleiner zijn en een hoger rendement bieden. Dit maakt de panelen zeer geschikt voor kleinere daken, en dan met name de daken van normale woonhuizen.

Het is vooral interessant om ook hier de kosten te vergelijken, maar zelfs al verschillen de kosten nog behoorlijk dan blijft het nog een goed idee om alsnog ook rekening met de kwaliteit van beide soorten rekening te houden, en dus is uiteindelijk de kwaliteit altijd nog het belangrijkste omdat zonnepanelen een flinke investering blijven.

Ben je er na het lezen van deze tekst nog niet helemaal over uit of je zonnepanelen poly of mono wilt aanschaffen, dan kun je er natuurlijk altijd een specialist bij halen die een berekening kan maken zodat je het voordeligst uit bent maar ook uiteindelijk een goede deal hebt.