Terugverdientijd zonnepanelen

De investering van zonnepanelen is interessant, maar nog interessanter is de terugverdientijd zonnepanelen. Dit is dan ook de reden waarom we in deze tekst aandacht besteden aan de terugverdientijd zonnepanelen.

Voordat we het echt uitgebreid over de terugverdientijd gaan hebben moet ik wel even duidelijk maken dat de terugverdientijd erg afhankelijk is van een aantal zaken, en dat de exacte tijd nooit 100% nauwkeurig berekend zou kunnen worden, daarom zal ik het eerst gaan hebben om de verschillende redenen die het moeilijk maken om de terugverdientijd zonnepanelen te bepalen.

De belangrijkste is zon

Een flinke hoeveelheid zon uitgespreid over een paar jaar zou de terugverdientijd zonenpanelen enorm doen versnellen. Zouden we geen zon hebben, dan hebben we natuurlijk helemaal niets aan zonnepanelen.

De zon die we opvangen met de zonnepanelen zal worden omgezet is wisselstroom, en die stroom zal ons huidige stroom vervangen en we zullen op deze manier onze investering terug verdienen.

De grootte van de panelen heeft invloed op de terugverdientijd zonnepanelen

In het geval van zonnepanelen is groter vaak echt beter. Met grotere panelen zou de terugverdientijd zonnepanelen over het algemeen een stuk sneller moeten zijn. Dit heeft simpelweg te maken met de grootte van de zonnepanelen.

Hoe groter de panelen zijn, des te meer licht ze kunnen opvangen en verwerken. Meer licht is meer stroom, en meer stroom is uiteindelijk meer besparen en indien teveel stroom besparen en verdienen op de stroom die je zal terugleveren. De grootte bevordert dus daadwerkelijk de terugverdientijd zonnepanelen.

De actuele prijzen voor stroom spelen ook een grote rol mee

Naast de omvang van de zonnepanelen en de hoeveelheid zon spelen ook de actuele prijzen ook een enorm grote rol in de terugverdientijd zonnepanelen. De prijzen voor stroom schommelen nogal vaak, ze gaan jaarlijks een aantal keer omhoog en omlaag en ondanks dat dit iedere keer maar een paar cent is zul je dit verschil natuurlijk wel merken in een aantal jaar.

Logischer wijs bepaald de hoogte van de stroomprijzen de terugverdientijd zonnepanelen. Wanneer de prijzen voor stroom hoger zijn zul je meer besparen, en verdien je dus ook sneller de investering terug, maar wanneer de prijzen omlaag gaan zal het dus weer iets langer gaan duren. Aan de ene kant is dit een beetje eng gezien het risico dat stroomprijzen ook ineens enorm zouden kunnen dalen, maar als we dan weer terug gaan kijken over de stroomprijzen van afgelopen jaren dan zien we dat deze stabiel tot stijgend zijn dus wordt dit risico dan ook steeds kleiner.

Hoelang is de terugverdientijd zonnepanelen gemiddeld

Met behulp van speciaal hiervoor gemaakte calculators is het mogelijk om de terugverdientijd uit te rekenen, maar natuurlijk blijven dit gemiddelden en is het nooit precies uit te rekenen. Toch is de terugverdientijd zonnepanelen gemiddeld zo’n 7 tot 8 jaar, en als we er dan rekening mee houden dat zonnepanelen 20 tot soms 35 jaar mee kunnen gaan, dan zien we uiteindelijk dat we onze investering over deze gehele tijd zo’n 3 keer kunnen terugverdienen.