Wat zijn Omvormers?

Omvormers zonnepanelen zijn er voor bedoeld om de opgevangen stroom van de zonnepanelen om te zetten naar wisselstroom. Dit proces wordt allemaal uitgevoerd door een omvormer, en is van groot belang omdat we anders niets zouden hebben aan de opgevangen stroom.

Om de stroom te kunnen gebruiken moet dus de gelijkstroom omgezet worden naar wisselstroom, waar dan ook onze apparatuur op werkt. Omvormers zonnepanelen zijn dus even belangrijk als de panelen zelf, en waarschijnlijk zelfs belangrijker omdat we zonder omvormers zonnepanelen uiteindelijk niets aan de stroom zouden hebben. Het is dan ook belangrijk dat de gekozen omvormer dan ook echt een goede is.

Prijzen omvormers zonnepanelen

Omvormers zonnepanelen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, maar natuurlijk ook van verschillende merken en prijscategorieën. Ondanks het merk en de kwaliteit is het altijd een goed idee om de omvormer af te stellen op de behoeften, en daardoor dus te kiezen voor een variant die prima aansluit op deze behoeften.

Hulp met het maken van een keuze

Bij de zoektocht naar omvormers zonnepanelen zal je al gauw opvallen dat het aanbod enorm groot is, en daarom is het handig om van tevoren al een idee te hebben wat voor soort omvormer bij je situatie past.

Het belangrijkste is natuurlijk dat de omvormer het uiteindelijke vermogen van de opgevangen stroom aan moet kunnen. Hierbij wordt vooral gelet op de hoeveelheid zonnepanelen, en ook hoeveel deze zonnepanelen zouden opvangen. De hoeveelheid vermogen die opgevangen zal worden is afhankelijk van veel factoren zoals bijvoorbeeld zonlicht, maar ook schaduw op het dak die over de panelen heen komt en nog een aantal van dit soort factoren.

Doordat het afhankelijk is van zoveel factoren, is het dan ook echt aan te raden om er een specialist naar te laten kijken. Die kan een goed advies uitbrengen, en dit advies kan de keuze makkelijker maken, en er uiteindelijk zelfs voor zorgen dat je geld zult besparen en de juiste omvormer tussen alle omvormers zonnepanelen kunt vinden.

Omvormers plaatsen

Over de plaats waar een omvormer geplaatst zou moeten worden zijn de meningen nogal verdeeld. De ene zegt dat ze zo dicht mogelijk onder de zonnepanelen moeten komen in verband met het kleine verlies die ontstaat als de gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom. Dit verlies is echter nihil ongeacht de plaats waar de omvormer komt te hangen.

De meeste mensen vinden het fijn als de omvormer in de meterkast hangt, of daar in de buurt wat ook logisch is doordat daar uiteindelijk alles uitkomt. De omvormer kan ook gewoon in de meterkast geplaatst worden, en zal niet leiden tot veel meer verlies dan wanneer deze zo dicht mogelijk onder de panelen gehangen zou worden.

Hoelang gaan omvormers zonnepanelen mee ?

De prijzen van omvormers zonnepanelen beginnen over het algemeen rond de €150 euro, en vanaf daar kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Natuurlijk zijn de aanschafkosten van zonnepanelen en omvormers vrij prijzig, en daarom wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk mee gaan.

Omvormers gaan zo’n 15 jaar mee, evenals de zonnepanelen en dit wil dan ook zeggen dat je in de tussentijd normaal gesproken geen nieuwe omvormers zou hoeven aanschaffen en dus ook geen onnodige kosten hoeft te maken.