Onderhoud je zonnepanelen voor een optimale werking

Ook al zijn zonnepanelen op het eerste oog een enorme investering, je verdient na verloop van tijd het bedrag absoluut weer terug. Daarnaast ben je weinig geld kwijt aan het onderhoud van deze panelen, ze bewegen immers niet.

Maar door de verschillende seizoen heen krijgen ze behoorlijk wat te verduren. Daarnaast kan het vuil dat op de panelen blijft liggen een negatief effect hebben op de werking. Daarom is het verstandig om minstens twee keer per jaar je zonnepanelen goed te onderhouden. Dit kost je weinig tijd en doe je heel eenvoudig zelf.

Veilig de hoogte in

Heb je een plat dak? Dan is het vrij eenvoudig om bij de zonnepanelen te komen. Meestal volstaat een normale ladder, maar ga hier niet op staan als het angstzweet je al uitbreekt bij het idee. In dit geval is het ook een optie om een steiger te huren.

Woon je in een huis met een ‘gewoon’ hellend dak? Dan moet je een heel stuk de hoogte in. Zorg in dit geval voor optimale veiligheid door met de juiste tools te werken. Een ladderlift huren is ideaal voor zonnepanelen op grote hoogte. Deze is stabiel en te vinden in varianten met verschillende hoogtes (13, 18, 26 en 31 meter).

Een hele lange ladder

Vuil verwijderen

Ligt er geen hardnekkig vuil op de zonnepanelen, maar alleen maar wat losse bladeren en wat stof? Dan is het dus niet noodzakelijk om met water aan de slag te gaan. In dit geval ga je met een bezem voorzichtig over de panelen heen en klaar ben je.

Zit er echt aanslag op de zonnepanelen? Dan is het wel noodzakelijk om water te gebruiken. Zorg er in dit geval wel voor dat je momenten uitkiest wanneer de zon matig schijnt (dus in de ochtend of laat in de middag), zodat het water niet gaat ‘branden’.

Zo beschadig je de installatie alleen maar. Hieronder vertellen we meer over de schoonmaakmiddelen. Verder is het verstandig om tijdens deze onderhoudsbeurt ook de bekabeling van de zonnepanelen te checken.

Dit is noodzakelijk om ongemakken als kortsluiting te voorkomen. Let op! Doe dit alleen als je echt weet wat je precies moet doen. Onjuist handelen in dit geval kan nare ongelukken veroorzaken. Een specialist inschakelen voor deze klus is dan ook niet onverstandig.

Zonnepanelen

De geschikte schoonmaakmiddelen

Zonnepanelen bestaan uit glas. Dit betekent dat je voorzichtig te werk moet gaan om hardnekkig vuill van dit oppervlak te verwijderen. Gebruik daarom geen agressieve schoonmaakmiddelen als schuurmiddel, een hogedrukreiniger en schuursponsjes.

Maak een sopje van mild schoonmaakmiddel en neem de panelen hier voorzichtig mee af met een zachte doek. Gooi dus niet gelijk de hele emmer leeg over het oppervlak, zo komt het water alleen maar terecht in de kieren of in de onderste panelen.  

Dit is schadelijk voor het systeem en vermindert de werking. Droog na het schoonmaken de panelen weer af met een zachte doek.

Laat een reactie achter