EU-heffing nu definitief tegen Chinese zonnepanelen

Vorige week maandag (2 december) heeft de Europese Unie definitief besloten een importheffing op te leggen tegen Chinese zonnepanelen.

Chinese zonnepanelen import heffing

Deze maatregelen zijn op 6 december in gegaan en moeten precies twee jaar gelden. In juni 2013 had de EU al een tijdelijke importheffing op Chinese zonnepanelen. De EU was toen al van oordeel dat Chinese zonnepanelen massaal op de Europese markt worden gedumpt, daarnaast ontvangen ook zij steun van de Chinese staat. Er is daarom sprake van oneerlijke concurrentie tegenover Europese zonnepanelen producenten.

Karel de Gucht (eurocommissaris) maakt op 4 juni bekend dat Europese importeurs van Chinese zonnepanelen 11,8% extra belasting moeten betalen. Deze extra belasting van 11,8% gaat dus definitief door en zal (minimaal) de komende 2 jaar moeten worden betaald.

De aanleiding van deze belasting is dat China in de afgelopen drie jaren een marktaandeel heeft behaald van ruim 80% in Europa. Dit hebben zij kunnen realiseren door gebruik te maken van een agressieve prijsstrategie. De prijzen van zonnepanelen uit China zijn in die 3 jaar (2009-2012) met maar liefst 75% gedaald.

In eerdere peilingen lieten 18 EU-lidstaten schriftelijk weten de importheffingen niet te willen doorzetten. Dit komt omdat zij hun handelsbelangen met China niet op het spel willen zetten. Zij zijn bang dat deze beslissing grote gevolgen zal hebben voor toekomstige handelsbetrekkingen met China als economische grootmacht.

Brussel heeft wel bekend gemaakt een uitzondering te maken voor Chinese exporteurs die hebben afgesproken de zonnepanelen tegen een bepaalde minimumprijs aan te bieden.

Laat een reactie achter