Zonnepanelen schoonmaken

Het lijkt misschien niet nodig, maar de zonnepanelen schoonmaken moet van tijd tot tijd toch gebeuren. Het hoort bij het onderhoud, en is zowel belangrijk voor de opbrengst van stroom als voor de levensduur van de zonnepanelen. De zonnepanelen schoonmaken kan een lastige klus zijn, maar voor de prijs die de panelen ooit gekost hebben is het af en toe reinigen geen overbodige luxe je wilt ten slotte natuurlijk dat de panelen zo lang mogelijk mee gaan, en zo veel mogelijk stroom opbrengen.

Waarom is zonnepanelen schoonmaken belangrijk

Zonnepanelen worden gezien als onderhoudsvrij, maar waarom is zonnepanelen schoonmaken dan toch soms belangrijk? In eerste instantie zou je denken dat zonnepanelen op het dak liggen, en er verder weinig mee zal gebeuren en tot op zekere hoogte is dit dan ook wel zo maar vaak wordt er vergeten dat er ook zand en stof op de panelen komt vanuit de regen en via de wind.

Vaak denken mensen dat de regen de panelen wel zou schoon spoelen, en natuurlijk gebeurd dit ook maar er kan altijd vuil achter blijven. Of de panelen er nu schoon uit zien of niet, en of er nou wel of geen stof achter is blijven hangen de zonnepanelen schoonmaken van tijd tot tijd is natuurlijk nooit verkeerd en zeker omdat de panelen kostbaar zijn zullen we het je ook graag aanraden!

Hoe zonnepanelen schoonmaken

De meningen over zonnepanelen schoonmaken zijn dan weliswaar verdeeld, maar toch geven we graag een paar voorbeelden hoe je dit het beste kunt doen en natuurlijk raden we ook van harte aan om dit dan ook af en toe te doen.

Er zijn meerdere manieren waarop zonnepanelen schoonmaken een stuk makkelijker wordt, en één daarvan is gewoon door er simpelweg met een tuinslang overheen te spuiten. Water is het beste materiaal om zonnepanelen mee schoon te maken, en met een tuinslang kun je ze snel stofvrij maken, en eventuele bladeren en vogelpoep wegspuiten. Door dit geregeld te doen kun je de uiteindelijke opbrengst verhogen, simpelweg doordat er meer zonlicht door schone panelen kan komen.

Ook nemen glazenwassers graag de zonnepanelen mee als je ze dit vraagt tegen een kleine bijbetaling. Ze gebruiken hiervoor over het algemeen een telescoopstok met daarop een zachte doek of trekker die de panelen goed schoon maakt.

Schoonmaakmiddel gebruiken ?

Schoonmaakmiddel is niet nodig, wil je de zonnepanelen schoonmaken doe dit dan gewoon met water. Water kan de panelen niet beschadigen, en schoonmaakmiddelen bevatten vaak schuur en andere chemische middelen waar de zonnepanelen misschien niet tegen kunnen. Zonnepanelen schoonmaken gaat prima met water, en wanneer ze zo vies zijn dat je ze niet schoon krijgt met water dan is het altijd aan te raden om het aan de glazenwasser te vragen, deze hebben namelijk vaak handig gereedschap waarmee ze beter kunnen boenen.

Schoonmaakmiddel is vaak erg agressief, en kan hierdoor misschien wel de boel beschadigen. Neem het risico niet, en lees eventueel verder voor meer tips. Het schoonmaken hoeft niet zo heel moeilijk te zijn, en vaak is het maar heel af en toe nodig.