Rendement zonnepanelen

Een term die je vaak zult tegenkomen op het internet is “Rendement zonnepanelen”. Er wordt enorm veel over gesproken, en wanneer zonnepanelen ter sprake komen zal ook gauw het onderwerp vallen op vooral het financiële rendement die zonnepanelen kunnen bieden.

Zonnepanelen worden vaak ook hoog rendement zonnepanelen genoemd, zelfs zo vaak dat het haast in het woordenboek opgenomen zou mogen worden als een woord, maar hoe komt dit nou? En vooral, waarom heeft iedereen zijn eigen mening over rendement zonnepanelen?

Het komt doordat rendement zonnepanelen op twee manieren opgevat kan worden. Over het algemeen is er sprake van een financieel rendement zonnepanelen, maar wanneer we het weer gaan bekijken van de technische kant dan komen we snel terecht bij het technische rendement zonnepanelen. Deze twee opvattingen worden vaak door elkaar gehaald, en hierdoor ontstaat er veel onduidelijkheid. Het is nu dan ook tijd om daar verandering in te brengen, en daarom zullen we een uitlegen geven over zowel het financiële als het technische rendement zonnepanelen.

Financieel rendement zonnepanelen

Als we het over geld gaan hebben en dan met name spaargeld, dan hoor je vaak links en rechts geruchten dat spaargeld op de spaarrekening vrij weinig effect heeft. Dit heeft te maken met de lage rentes op spaarrekeningen, en daarom wordt er weer vaak geadviseerd om dit geld ergens in te investeren waarbij een hoger rendement behaald kan worden. Beleggen is een heel bekende, maar vandaag de dag begint het ook steeds interessanter te worden om het geld in je huis te steken en dan vooral door middel van zonnepanelen.

Zonnepanelen zouden een goede investering zijn, omdat hier een financieel rendement te behalen zou zijn van zo’n 5 tot 8% wat dus gewoon zo’n 3x zo hoog is als de rente die je bij de bank zou krijgen.

Jaarlijks zul je sowieso al geld besparen met zonnepanelen, en hoeveel dit is hangt af van de hoeveelheid zonnepanelen maar ook de hoeveelheid (zon)licht. Vooral wanneer de investering is terugverdiend naar een aantal jaar, kun je spreken van hoog rendement zonnepanelen.

Technisch rendement zonnepanelen

Een andere vorm is het technische rendement zonnepanelen. Het technische rendement wil zeggen hoeveel licht er omgezet zal worden in energie. Hoe meer licht omgezet kan worden met behulp van de zonnepanelen, de hoger het technische rendement.

Over het algemeen ligt het rendement tussen de 14 en 22%, wat natuurlijk vrij hoog is. Hoe meer zonlicht een paneel kan opvangen, de meer er omgezet zal worden naar zonne-energie. De vuistregel is dan ook over het algemeen “hoe groter de panelen, de groter het rendement”. Natuurlijk hangt het af van de hoeveelheid (zon)licht op jaarbasis, maar de berekeningen zijn gebaseerd op gemiddelden.

Een feit is wel dat het rendement zonnepanelen over het algemeen op alle vlakken vrij hoog ligt. Natuurlijk wordt er veel gespeculeerd over het financiële gedeelte, terwijl het technische gedeelte minstens zo belangrijk is. Hoe dan ook, tot nu toe is gebleken dat zonnepanelen een goede investering zijn of je er nu veel plaatst of weinig.